Het Frame

Dit frame is geschikt voor poppen van ongeveer 30 cm. Het frame zelf wordt 22 cm lang, met hoofd handen en voeten wordt hij 28-30 cm lang.

Je neemt 1 stuk ijzerdraad van 2 meter en slaat deze dubbel. Hierna vorm je een lus van 2 cm en draait deze 1,5 cm in voor de hals (tek. 1). De draden naar links en rechts buigen, 2 cm afmeten vanaf de hals voor de schouder, hier de rest van het ijzerdraad een stukje naar beneden knikken. (tek. 2). Dan 15 cm afmeten vanaf de hals, de draad dubbelslaan en tot aan de schouder indraaien, dat is ongeveer 11 cm (tek. 2 + 3). Doe zo ook de andere arm.

Nu ga je de draden kruisen voor het lichaam (tek. 4) en 4,5 cm indraaien (tek. 5). De afstand tussen hals en middenrif is 2,5 cm. Voor de heup 1,5 cm uitbuigen, daarna vanaf de heup 17 cm naar beneden meten. De draad dubbel slaan (tek. 5) en indraaien tot aan de heup (tek. 6) De uiteinden van het ijzerdraad nu 1,5 cm hoger boven de heup om het lijf draaien (tek. 6).

Nu knip je met een tang de armen af op zo'n 9 cm vanaf de schouder en de benen op zo'n 11 cm vanaf de heup (tek. 7)

Hierna kun je het frame gaan bekleden met bijvoorbeeld schuimrubber zoals op de foto's. Je snijdt steeds een blokje ter grootte van een arm of been en snijdt dit over de lengte tot halverwege in, zodat er een arm of been inpast. Let op dat er nog een stukje ijzerdraad blijft uitsteken van zo'n anderhalve cm. Daarna met een lijmpistool er wat lijm in laten lopen en dichtdrukken, vervolgens in model knippen.

Je kunt ook andere materialen gebruiken, zoals fiberfil met verbandgaas omwikkelen. Of keukenrol met papiertape. Indien je een pop maakt met een heel of gedeeltelijk geboetseerd lijf, dan rechtstreeks op het ijzeren frame (met aluminiumfolie) werken. Na het bakken kun je de delen van het lijf die nog opgevuld moeten worden alsnog met schuimrubber of iets anders bekleden. Bij een pop van zelfhardende klei is een lijf van papier met tape aan te raden, dit is steviger en je kunt er zelfs overheen boetseren.