Zelfgemaakte ogen

Je kunt ook zelf ogen maken om in de poppenhoofdjes te gebruiken, het is niet duur en het geeft best een leuk effect. Je kunt ze gebruiken in zelfhardende klei en in polymeerklei.

 

Wat heb je nodig?
  • Fimo porseleinkleur
  • Aquarelpotloden
  • Acrylverf zwart
  • Fimo glanslak (niet op waterbasis)
  • Penseel (dun, nr. 0)
  • Dik limonaderietje
  • Coctailprikkers

Je maakt eerst van fimo porseleinkleur een bolletje, dit snijd je doormidden en vormt hier 2 gelijke oogjes van. Je kunt er meerdere tegelijk maken in diverse maten. Dit bak je in een voorverwarmde oven op 120 graden ongeveer 20 minuten.
Nu neem je een limonaderietje en breng je met een aquarelpotlood wat kleur aan op het uiteinde, maak de punt van het potlood eerst een beetje vochtig.
Hier maak je een afdruk mee op het oog als extra hulpje voor het schilderen van de iris. Het hoeft geen geweldige goede afdruk te zijn, zolang je de omtrekken nog maar kunt zien.
Maak de rand wat dikker met dezelfde kleur aquarelpotlood, eerst weer even iets bevochtigen als hij niet genoeg afgeeft.
Nu ga je met een iets vochtig penseeltje over de lijn en schilder je naar het midden van de iris, zodra het vochtig wordt veranderen de potlood strepen in aquarelverf zodat je het mooi kunt verspreiden. Laat een dikker randje over aan de buitenste rand van de iris.
Hierna kun je nog wat extra kleur aanbrengen met een lichtere kleur of andere kleur aquarelpotlood.
Ook dit ga je weer met een vochtig penseel mooi verspreiden over de iris.
Als het droog is lak je de ogen met fimo glanslak. Probeer zo min mogelijk over de iris te vegen met een penseel want dan kan de verf uitlopen. Ik laat meestal een druppel op de iris vallen laat dit drogen en daarna pas de rest, zodat de verf eerst gefixeerd is.

Nu breng je een stipje zwarte acrylverf aan met een penseel voor de pupil. Als het niet in 1 keer in het midden zit kun je het gewoon er weer afvegen en opnieuw proberen, omdat er een laklaag onder zit blijft de iris intact.

De acrylverf laat je ook weer even drogen en daarna ga je het oog weer aflakken met fimo glanslak.

Hier zie je 3 paar zelfgemaakte oogjes, de centimeter ligt erbij zodat je kunt zien hoe klein ze eigenlijk zijn. De bovenste ogen hebben een iris doorsnede van ongeveer 5 mm. Bij deze ogen heb ik tijdens het schilderen naast aquarelverf ook wat parelmoer poeder op de iris aangebracht, wat een speciaal effect geeft.

Deze ogen kunnen meegebakken worden in een fimo hoofdje (op ongeveer 100 graden), de glanslak kan weer iets vloeibaar worden in de oven. Leg hoofdjes met deze ogen dan ook voor de zekerheid altijd plat in de oven zodat de ogen horizontaal blijven en er niks uit kan lopen. Als het hoofdje uit de oven komt eerst af laten koelen daarna nog een laagje glanslak op de ogen aanbrengen.