Naambordje
(Sculpey Livingdoll)

Benodigdheden
Klik op de foto voor een uitvergroting
* Ovaal houten plaatje 8 x 12 cm
* LivingDoll polymeerklei
* Glazen oogjes 10 mm, of kunststof hittebestendige oogjes (zoals die van mij)
* Boetseergereedschap
* Acrylverf
* Patina antiek-bruin op oliebasis
* Glanslak en matlak
* Babyolie of handcreme
* Penselen
* Carbon papier
* Tape
* Potlood
* Heatgun
* Multitool of ander boorgereedschap
* Lijm
* Aves Apoxie Sculpt
* Schroeven
* 2 afdekplaatjes voor schroeven
* Oven1) Het plaatje heb ik ingepakt met plasticfolie en met een marker heb ik de contouren van het figuurtje erop geschetst. De tekst heb ik via Word gemaakt, het lettertype is Chiller.
Voor het hoofd ben ik begonnen met een ovaal vorm dat past in het deel waar het hoofd moet komen. De ogen heb ik net iets boven de middellijn geplaatst in het hoofd.
2) De ogen in de klei gedrukt en boven- en onderoogleden gemaakt. Het gezichtje is verder opgebouwd als in het lesje "hoofd maken" bij Online lesjes.
Tip: Gebruik een spiegel om te zien of beide zijden redelijk symetrisch zijn. Je hebt namelijk de neiging om steeds scheef te gaan werken als je het alleen vanuit 1 gezichtspunt ziet.
3) Hier is het gezicht nog heel grof opgezet. Ik probeer de juiste uitdrukking te vinden voor een "Sst... niet doorvertellen maar hier woont Marika" pose. 4) Alles wat netter en gladder gemaakt, nog wat extra gewerkt aan oogleden, wenkbrauwen, wangen, neus . En het eerste handje gemaakt. Hoe je handjes kunt maken kun je zien bij de Online lesjes. Ik heb een handje gemaakt met een stukje pols, zodat ik er een mouw omheen kan draperen. Ik heb een heatgun gebruikt om de hand in deze houding te fixeren.
5) Het hoofd is hier klaar. Ik ben van een platte achterkant naar een volledig geboetseerd achterhoofd gegaan, omdat dit beter uitkwam bij een nieuw idee. Ik verander nog wel eens van koers halverwege het boetseren hahaha. 6) Hij heeft nu ook oren gekregen en dunne blaadjes op het hoofd als 'hoedje'.
7) Op deze foto is het hoofdje en zijn rechterarm gebakken, een half uur op 120 graden. De linkerarm is hier nog in de maak, de mouw is open zodat hier later de pols in past. 8) De linkerarm en hand zijn hier klaar. Je ziet dat het hoofd een stukje boven het plankje uitsteekt, vandaar dat ik gekozen had voor een volledig achterhoofd i.p.v. plat.
9) Ik dacht dat het leuk zou zijn als er ook een voetje uit het plankje zou steken, dus maakte ik een half voetje. 10) Met nieuwe klei heb ik een bovenlijf gemaakt waarmee de armen en het hoofd met elkaar worden verbonden. Met wat babyolie en een penseel heb ik alles glad gemaakt en de naden weggewerkt.
11) Ik heb houtsplinters om hem heen en om de voet geboetseerd zodat het lijkt alsof hij door het plankje heenbreekt. Met een rolletje klei om de nek heb ik een kraagje gevormd. Op de foto ben ik de arm in de goede stand aan het zetten voordat het gebakken werd. Je kunt dit het beste fixeren met een heatgun en daarna pas bakken, ik deed dit niet en tja... toen kwam hij de oven uit met zijn vinger in zijn neus hahaha. Ik heb de arm moeten breken, repareren en opnieuw moeten fixeren. 12) Het bordje heb ik eerst 2x beschilderd met een ecru kleur acrylverf. Na het drogen heb ik het behandeld met antiek-bruine patina op oliebasis, door met een bolletje tissue te deppen met draaiende beweging in de nog natte verf krijg je een leuk effect. Waar de tekst komt heb ik wat meer verf weggehaald.
De naam heb ik uitgeknipt en met een stukje carbonpapier eronder op het bordje getaped. Met een stomp potlood heb ik daarna de letters overgedrukt op het bordje.
13) Het carbonpapier werkte goed, een duidelijke afdruk op het bordje. 14) Met een dun penseeltje en zwarte acrylverf heb ik de letters ingeschilderd.
15) Hier heb ik de blaadjes op het hoofd beschilderd met een groene acrylverf en het shirtje met donkerrode kleur.
16) Nadat de acrylverf droog was heb ik hem helemaal overgeschilderd met antiek bruine patina.
17) Met een zachte tissue heb ik de meeste patina weggewreven, door de patina blijft er een donker laagje achter in rimpeltjes e.d., dit geeft meer diepte. Je kunt ook kiezen voor een patina op waterbasis, maar je moet dan erg snel werken omdat de patina zo snel droogt, je kunt het dan minder mooi egaal uitwrijven.
18) Ik heb gaatjes geboord met de multitool voor de schroeven, en twee afdekplaatjes voor schroeven in dezelfde kleur als het bordje geschilderd. Met een heel dun boortje heb ik een gaatje in de voet geboord en aan de achterzijde van het lijf van het mannetje, hier heb ik draadnagels in vastgelijmd om later een betere hechting te krijgen op het bordje. Ook heb ik gaatjes in het bordje geboord waar de draadnagels later inpassen
19) Op deze foto is hij nog niet helemaal droog, je ziet nog wat glimmen in de randjes. Dit was 1 dag na het tinten met patina, na een week was hij goed droog.
20) Voor het beschilderen heb ik H2Oil gebruikt, dit is een olieverf die verdunbaar is met water. Ik heb transparante bruintinten gebruikt voor de wenkbrauwen, wat bruin onder het bovenooglid. Een roze tint voor de binnenzijde van de onderoogleden en binnenkant ooghoeken.

Voor de lippen een warme huidtint met wat bruin, rood en wit gemengd en verdund met water. Afgewerkt met een laagje glanslak. Op de wangen een paar puntjes rode verf aangebracht en met een tissue uitgewreven.

De vingernagels heb ik in een natuurlijke tint geschilderd en met een dikke gloss (Tripple Thick Gloss) nageltjes aangebracht. Voor de ogen heb ik geen glanslak gebruikt omdat deze ogen al een erg mooie glans hadden.
21) Het naambordje is klaar! Ik heb nog wat barstjes geschilderd rond het mannetje en rond de voet met acrylverf. De achterkant van het bordje is ook beschilderd met acrylverf en beide zijden zijn behandeld met een matte vernis. Ik heb twee-componentenlijm gebruikt om de onderdelen op het bordje te lijmen (met de draadnagels in de gaatjes).

Ik heb een randje van apoxie sculpt aangebracht rond het mannetje en de voet voor extra stevigheid en om eventuele kiertjes op te vullen, beschilderd met bruine acrylverf. De blaadjes op het hoofd en het shirtje heb ik behandeld met een matte vernis spray (Mr Superclear). Het gezicht, handjes en de voet heb ik niet behandeld omdat de klei al waterbestendig is en omdat het bordje vrij beschut komt te hangen.

-terug-