Materiaal

Materiaal en gereedschap dat ik veel gebruik.

Klei

Ik gebruik eigenlijk diverse soorten klei. Op de foto zie je een verzameling van een paar soorten die ik wel eens gebruik of gebruikt heb.

De Poppenfimo en Creall-therm behoren tot de polymeer kleisoorten, dit is een klei op kunststof basis dat in een gewone huishoudoven gebakken kan worden. De andere merken zijn allemaal aan de lucht drogende kleisoorten.

 

Poppenfimo is in eerste instantie een vrij stugge klei. Je moet de klei eerst goed doorkneden voordat hij te gebruiken is. Door de warmte van je handen wordt de fimo zachter. Je kunt ook stukken fimo in de keukenmachine doen en flink fijn laten hakken. Door de wrijving wordt de klei wat warmer waardoor je het makkelijker kunt kneden.

Inmiddels heeft de poppenfimo een nieuwe formule en een nieuwe verpakking (rechts op de foto). Deze nieuwe poppenfimo is veel makkelijker te kneden, een nadeel vind ik dat hij veel bakfoutjes (moonies) geeft. Je ziet dan vaak witte 'halve maantjes' in de uitgeharde klei wat niet erg fraai is.

Dit kan verminderd worden door het te mengen met de oudere fimo of met Sculpey LivingDoll. Dit is een nieuwe polymeerklei uit Amerika die tegenwoordig ook in Nederland verkrijgbaar is. Sculpey LivingDoll is makkelijk te kneden en laat zich goed vormen, wel kan hij vrij zacht worden als je er langere tijd mee bezig bent. Een voordeel van deze klei is dat het meerdere malen te bakken is, zodat je een pop in gedeeltes kunt boetseren.

Een andere fijne polymeerklei is ProSculpt, het is alleen moeilijker te verkrijgen in Nederland. Het lijkt veel op LivingDoll maar ik merk wel wat verschillen. Bij Prosculpt kun je wat makkelijker de randjes/naden aan elkaar 'smeren' en het heeft veel minder last van moonies dan Poppenfimo en Livingdoll.

Met polymeerklei kun je heel gedetailleerd werken. Je moet het werkstuk zo glad mogelijk afwerken voordat het de oven ingaat

Het kan in een gewone oven gebakken worden op maximaal 130 graden, 20-30 minuten. De porceleinkleur kun je het beste op 100 graden bakken. Na het afkoelen kun je direct verder werken aan je werkstuk. Je hoeft het niet meer te schuren (maar het kan wel eventueel).


Premier is een van de zelfhardende kleisoorten die ik wel eens gebruik. Deze is heel soepel en direct uit het pak te gebruiken. Er hoeft nauwelijks water meer toegevoegd te worden. Na het uitharden kun je je werkstukken mooi glad krijgen door het te schuren en polijsten. Het is een vrij sterke klei. Met Hobbytime Fineplast werk ik ook erg graag, je moet hier wel wat meer water bij gebruiken, het geeft vieze handen maar het laat zich erg makkelijk en snel gladschuren zonder dat je last hebt van 'vezels'.

Voordat je het werkstuk gaat beschilderen kun je de klei eerst "sealen" met primer of latex/pretex. Anders trekt de verf in de klei en krijg je een wat vlekkerig resultaat. Indien je (verdunde) latex gebruikt kun je je werkstuk hiermee overgieten. Dan krijg je een heel egaal resultaat en geen penseelstrepen. Hierna kun je het met aquarelverf, olieverf of acrylverf beschilderen. Wil je toch met een penseel werken dan kun je de huidkleur verf (b.v. latex op kleur gebracht) verdunnen en meerdere laagjes aanbrengen, zeker een stuk of 7, uiteindelijk wordt het dan toch egaal van kleur.

Voor sommige projecten gebruik ik Aves Apoxie Sculpt. Dit is een zelfhardende 2-componenten klei op kunststof basis. Je mengt 2 gelijke delen en kunt hiermee 1 tot 3 uur boetseren, om het uitharden te vertragen kun je het in de vriezer leggen, bijvoorbeeld indien je meer klei aangemaakt hebt dan je direct nodig hebt.

Apoxie sculpt is geen makkelijke klei om te bewerken, maar oefening baart kunst. Het voordeel van deze klei is dat het erg sterk is en water- en vorstbestendig, je kunt dit dus gebruiken voor buiten. Het is ook handig om het ijzerdraad frame voor een pop mee te verstevigen. Het is verkrijgbaar bij Jac Bouten en bij Triskel Fantasy Shop.


Gereedschap

Voor het boetseren gebruik ik het meest gewoon mijn vingers en soms bovenstaande gereedschappen. Het derde en vierde gereedschap van links wordt een mirette genoemd, dit is een bijna onmisbaar hulpmiddel en niet duur. De rubbertip penselen (tweede en derde van rechts) zijn ook erg fijn voor moeilijk bereikbare plekken (verkrijgbaar bij De Kwast) en bij zelfhardende klei is een boetseerpenseel een heel handig hulpmiddel (uiterst rechts).

Hierboven zie je een setje mini mirettes voor het kleinere werk. Verder zijn coctailprikkers ook heel handig.


Verf

Er zijn diverse soorten verf te gebruiken afhankelijk van welke klei er gebruikt wordt. Zoals acrylverf, aquarelverf, verdunde olieverf, aquarelpotloden, H2Oil (een waterverdunbare olieverf), patina (water- en oliebasis), latex, rouge, make-up poeder etc.

 

Ogen


Ik gebruik verschillende soorten ogen, ligt aan het soort pop en de klei die ik gebruik. Grote poppen geef ik mondgeblazen glasogen omdat deze heel echt lijken. Maar meestal werk ik met wat kleinere figuren en die geef ik vaak ovale oogjes. Dit zijn kunststof oogjes en kunnen meegebakken worden, je moet dan echter wel de temperatuur wat lager houden. Hooguit 100 graden en dan iets langer laten bakken. Gebruik altijd een oven thermometer!

Leg een ongebakken fimo hoofdje met deze ogen nooit voor een paar weken opzij, want je hebt dan kans op een chemische reactie tussen de fimo en de plastic ogen, de ogen gaan dan smelten. Ik probeer een hoofdje met kunststof ogen altijd binnen een week klaar te krijgen. Zodra ze gebakken zijn is het gevaar geweken.

Ook geef ik mijn poppen wel eens zwarte glasoogjes, die kun je na het bakken beschilderen met acrylverf. Verder heb ik altijd een aantal zelfgemaakte ovale of ronde fimo oogjes op voorraad. Deze maak ik in diverse maten van porselein of transparante fimo en heb ze van tevoren al gebakken. Je kunt ze onbeschilderd gebruiken bij poppen met gesloten ogen, bij open ogen kun je ze nadat het hoofdje gebakken is beschilderen.

Je kunt ook oogjes van tevoren maken en ze al helemaal beschilderd zo in een hoofdje zetten. Hoe je dit soort oogjes zelf kunt maken kun je zien in het volgende lesje...zelf ogen maken!