Mijn naam is Marika Spijkers, ik ben geboren in Den Bosch en woon daar nog steeds met veel plezier.

Een van mijn grootste hobbies is het boetseren van fantasiefiguren. De tekeningen van Brian Froud, die het creatieve brein was achter films zoals The Dark Crystal en Labyrinth, zijn erg inspirerend. Ook de poppen en figuren uit de Efteling hebben mij altijd erg aangesproken

Op 19-jarige leeftijd zag ik het boek fantasiefiguren van Ria Odijk en was ik direct verkocht. Ik haalde een aantal materialen en ging zelf aan de slag. Ik begon met zelfhardende klei, gevolgd door Cernit. Pas na een hele poos kon ik aan fimo komen en toen ging er een wereld voor me open. Fimo is een kunststof klei die gebakken kan worden in een gewone huishoudoven. Het laat zich heel goed vormen en is zeer geschikt voor klein en gedetailleerd werk.

Ik gebruikte lange tijd poppenfimo (de 500 grams pakken) in de jaren 90, in de kleuren porselein en huidkleur. Op een gegeven moment heeft men de samenstelling van de poppenfimo aangepast en werd het erg zacht met helaas veel moonies (bakfoutjes, halve maantjes) dus ben ik overgestapt op Prosculpt en Sculpey LivingDoll. De formule is inmiddels weer aangepast en de klei wordt nu verkocht onder de naam Staedtler Fimo Professional Doll-art, het is te koop in meerdere huidtinten en sommige zijn semi-transparant. Deze klei werkt best fijn al is het soms nog aan de zachte kant voor mij.

Een andere favoriet van mij is Beesputty, een polymeerklei uit Duitsland. Je kunt hier heel klein en gedetailleerd mee werken, zonder dat het zijn vorm verliest, zelfs tijdens een warme zomerdag. Daarnaast is het zeer sterk na het bakken en zelfs flexibel.

Zelfhardende klei gebruik ik ook nog wel eens, het ligt een beetje aan het soort pop/figuur dat ik wil maken. Premier, Premix, Dekovorm en Fineplast vond ik persoonlijk erg fijn om mee te werken. Elke kleisoort heeft zo zijn eigen voordelen. Wat ik het leukste vind om te maken zijn nog steeds fantasiefiguren zoals elfjes, trollen, boswezens, dieren e.d. maar ook karakterpoppen en portretpoppen heb ik met plezier gemaakt. Ook maak ik graag zelf poppenogen van klei, verf en hars.

Ik heb in het verleden op beurzen gestaan, demonstraties in winkels gegeven, exposities gehouden en omdat er zoveel vraag naar was, ben ik in 1994 ook cursussen gaan geven. Ik heb dit uiteindelijk 7 jaar met veel plezier gedaan. Er is ook werk van mij gepubliceerd in diverse bladen in binnen- en buitenland.

Het poppenmaken heb ik mezelf aangeleerd m.b.v. boeken. Met vallen en opstaan en met heel veel geduld ben ik gekomen zover als ik nu ben. Nog steeds probeer ik mijn werk te verbeteren, ik ben best een perfectionist dus niet zo snel tevreden. Mijn poppen zijn allemaal handgemaakt, er wordt geen gebruik gemaakt van mallen.

Tegenwoordig doe ik het noodgedwongen wat rustiger aan vanwege chronische nekklachten en fibromyalgie.

Sinds 2017 probeer ik ook af en toe iets te tekenen met grafietpotloden of kleurpotloden. Ik heb nog veel te leren maar gelukkig zijn er heel veel leerzame YouTube video's op dat gebied, dat helpt enorm.

Als je vragen hebt of opmerkingen stuur me dan gerust een e-mail!

Enkele andere interesses van mij: computers, internet, games, webdesign, bloggen, fotografie & video, lezen (Dan Simmons, Stephen King, Dean R.Koontz, Catherine Duval, Tolkien e.d.), astronomie, muziek en dieren waaronder mijn honden en mijn katten Tootsie en Bibi (inmiddels helaas allemaal overleden).