Voeten

- pagina 1 - pagina 2 -

De voet die ik in dit lesje laat zien is van hak tot grote teen 4,5 cm lang. Ga voor de juiste maat altijd uit van het hoofdje, de voet hoort ongeveer net zo lang te zijn als de lengte van het hoofd.


In dit lesje maak ik alleen de rechtervoet maar het is verstandig om 2 voeten tegelijk te maken, zodat je aan beide voeten tegelijk kunt werken. Het is anders moeilijk om later een zelfde maat voet erbij te maken.

Je maakt een rolletje van zo'n 6 cm lang en 2 cm dik (foto 1). Buig dit in een bocht/hoek zoals op foto 2. Het bovenste deel wordt een stukje been het onderste deel de voet.

Druk met duim en wijsvinger de klei wat platter richting de 'tenen', kijk wel uit dat je het niet té plat maakt (foto 3 + 4).

Nu gaan we de hak vormen, smeer wat klei van de onderkant voet naar achteren en vanaf het been ook in die richting (foto 5). Hierdoor krijg je direct al wat meer vorm onder de voet en boven de hak. Benadruk de holte aan de binnenzijde onder de voet nog extra, door de klei hier met de duim wat verder in te duwen (foto 6).

Voordat de tenen ingesneden kunnen worden moet het eerst meer in model, de voorvoet is nu nog te rond van vorm. Snijdt vanaf de 'grote teen' de klei schuin af (foto 7). Hierna de rand weer mooi rondboetseren zoals op foto 8.

Blijf de rest van de voet ook in de gaten houden, als de voet te dik is kun je de klei vanaf de wreef naar boven smeren. Net boven de hak kun je ook klei omhoog smeren richting het been (foto 9). Werk het zo glad mogelijk af door er met een vochtige vinger overheen te wrijven.

Nu kunnen de tenen ingesneden worden met een mesje of ander scherp voorwerp, let op dat de grote teen altijd wat dikker is dan de overige tenen (foto 10).

Spreidt de tenen voorzichtig ietsje uit elkaar zodat je wat meer werkruimte krijgt (foto 11). Pak de tenen 1 voor 1 voorzichtig vast, rol ze iets heen en weer tussen je vingers, zodat ze ook aan de binnenzijde mooi rond worden. Hierdoor zullen de tenen te lang worden maar dit is niet erg (foto 12). Zodra de tenen van goede dikte zijn en mooi rond dan snijd je ze af op de goede lengte. Boetseer de uiteinden van de tenen weer rond.

Met bijvoorbeeld een mini mirette kun je tussen de tenen nog wat bijwerken (foto 13). Als alles mooi rond afgewerkt is dan zijn we klaar om de nagels aan te brengen (foto 14).

Je zou hier weer het gutsje kunnen gebruiken zoals in de handen les, maar deze keer breng ik de lijntjes zelf met de hand aan. Ik heb hiervoor een scherp boetseergereedschap gebruikt, zoals op foto 10. Je kunt ook een aardappelschilmesje gebruiken o.i.d. Je zet steeds links en rechts van de 'nagel' een lijntje (foto 15). Nu ga je die 2 lijntjes met elkaar verbinden, dit is een secuur werkje, je zou dit trouwens ook met een scherpe coctailprikker kunnen doen (foto 16). Het gaat al steeds meer op echte nagels lijken.

De klei kan steeds zachter worden doordat je er zo intensief mee bezig bent. Soms laat ik de klei even rusten zodat het weer wat steviger wordt. Hier liet ik de nagels even met rust en ging ik verder met de onderkant van de voet om daar wat meer vorm in te maken. Halverwege elke teen breng je een lijntje aan, behalve bij de grote en de kleine teen (foto 17).

Nu gaan we weer verder met de nagels. De nagel hoort op het nagelbed te liggen dus gaan we met een scherp voorwerp ook hier de lijntjes met elkaar verbinden zoals je ziet op foto 18.

Pagina 2 -->