Voeten

- pagina 1 - pagina 2 -


Teken op de 'knokkels' van de tenen lijntjes, zoals ik ook bij de handen liet zien. Dit maakt het wat realistischer (foto 19). De onderkant van de voet mag ook wat meer model krijgen. Breng 3 plakjes aan op de voet zoals op foto 20, smeer de randen mooi egaal uit. Dit kun je doen met behulp van een mirette of gewoon met je vingers. Neem hier de tijd voor!

Werk alles weer glad af eventueel met een vochtige vinger, op deze manier kun je ook de vingerafdrukken op de klei wegwerken. Op foto 21 zie je dat door de extra plakjes onder de voet het er vanaf de zijkant ook mooier uitziet. Gebruik nu de mirette of een rubbertip penseel om lijnen aan te brengen tussen de tenen naar de wreef toe (foto 22). Dit geeft een effect van pezen op de voet.

Wrijf met een vochtige vinger een paar keer over de lijnen om ze te vervagen, dit oogt natuurlijker (foto 23). Nu is het tijd om de knokkels op de enkels te maken. Voordat je hiermee begint eerst de voet nog eens goed nalopen of alles naar je zin is (foto 24).

Vooral opletten dat de enkels niet te dik zijn. Anders nog wat smaller boetseren (foto 25). Breng op de enkel aan beide kanten een klein plakje klei aan ter hoogte van de knokkels. Neem je eigen voeten als voorbeeld en kijk goed hoe dit zit (foto 26).

Wrijf de aanzet glad met een mirette (foto 27), laat het niet te glooiend overlopen want dan lijkt de 'knokkel' steeds groter te worden en heeft het meer iets weg van een gezwel . Hierna met een vochtige vinger heel zachtjes over en langs de knokkel wrijven, zodat het één geheel wordt met de enkel (foto 28). Wel oppassen dat je het niet per ongeluk helemaal wegwrijft.

De voet is nu zo goed als klaar. Voordat hij gebakken gaat worden nog een laatste keer alles nakijken en eventueel glad maken, ook de onderkant van de voet niet vergeten (foto 29 + 30).

Snijdt het been af op ongeveer 3,5 cm. Maak met een cocktailprikker een gaatje in het been van zeker 2 cm diep, draai de prikker een paar keer rond zodat het gat iets wijder wordt. Dit is nodig om de voet later aan het ijzerdraad frame te monteren.

Ik gebruik een standaard voor in de oven, dat is gewoon een plankje met een flinke spijker er doorheen. Ik plaats de voet op de spijker (foto 31) en zet dit in een voorverwarmde oven op 120-130 graden voor een half uur. Het is wel belangrijk om een oventhermometer te gebruiken omdat de echte temperatuur in een oven vaak afwijkt van de temperatuur die de oven zelf aangeeft. Ik moet mijn oven zelfs op 140 graden zetten om aan een temperatuur van 120 graden te komen.

Laat de voet in de oven afkoelen en haal hem daarna pas van de spijker af (foto 32).

Na het afkoelen heb ik de voet eerst wat gladder gemaakt door het met een polijstsponsje te 'schuren', daarna met een zacht doekje opgewreven. Soms is alleen wrijven met een zacht doekje al genoeg. Mocht je kleine krasjes zien, dan kun je die wegwerken door met een beetje aceton op een penseel de krasjes aan te stippen. Uitkijken dat je niet teveel gebruikt want dan kun je een witte plek krijgen!

De volgende stap is het kleuren en beschilderen van de voet. Dit kan met zowel acrylverf, aquarelverf als patina op water of oliebasis. Ik gebruik voor dit voetje aquarelverf en acrylverf (foto 33). Eerst heb ik het voetje ingewreven met een huidkleurpoeder om het iets warmer van tint te maken.

De kleur van de nagels heb ik gekregen door verschillende kleuren aquarelverf te mengen. Ik heb deze kleur enkele keren aangebracht met een dun penseel, steeds tussendoor laten drogen. De kleur zal een beetje in de klei trekken als je het een paar keer aanbrengt en tussendoor laat drogen (foto 34).

Daarna witte acrylverf mengen met ietsje zwart zodat het felle wit eraf is. Met een heel dun penseel de halve maantjes en de nagelrandjes schilderen (foto 35).

Zodra de nagels goed droog zijn kun je ze aflakken met Fimo glanslak (foto 36). Dit is een hele goede glanslak die niet verkleurd of dof wordt na verloop van tijd.

Klaar...! (foto 37)

De voeten kun je nu aan het ijzerdraad frame zetten. Mochten ze te losjes zitten dan kun je om het uiteinde van het ijzerdraad wat papiertape draaien. Later kun je met lijm (bijvoorbeeld een lijmpistool) de voet permanent aan het ijzerdraad bevestigen.
Wanneer je dit doet ligt ook aan wat voor soort kleding hij aankrijgt. Soms is het namelijk handiger als de voet nog los kan bij het aantrekken van kleding.